Politihundens barndom
Allerede på slutten av 1800-tallet kjente man til bruk av politihunder ute i Europa. Spesielt i Tyskland, hvor politiet tidlig var vel utbygd og organisert. Rett etter århundreskiftet, i begynnelsen på 1900-tallet, kjenner vi til at politihundene kom i bruk i de nordiske land.
I Norge fikk vi vår første godkjente politihund den 17. mai 1913. den ble godkjent i København. Hundefører var overkonstabel Syver Braaten fra Sarpsborg, med hunden Mira.
Det har helt fra starten av vært mye kontakt mellom Norge og Danmark når det gjelder utveksling av erfaring og kunnskap på dette fagområdet. ettersom danskene allerede hadde et etablert system for kåring/godkjenning av politihunder, var d et naturlig å søke kontakt hos broderfolket i sør.
Her i Norge tyder det på at det var kongelig kusk Ferdinand Strøm, som i stor grad bidro til å starte opplæring av, samt øke interessen for politihunder i Norge. Dette var en meget kjent hundedressør, som var kongelig kusk fra 1906 til 1935, da han døde. I hele denne perioden arbeidet han med hunder. Spesielt var han opptatt av sanitetshunder og politihunder. Han holdt en rekke kurs for politiet - uten godtgjørelse. Han var også med på stiftelsen av forløperen til Norsk Politihundelag, «Norsk Politihundeforening», i 1916. Her var han for øvrig i en periode også formann.
I 1924 deltok han i stiftelsen av «Drammens Forsvars- og Politihundeforening», som opphørte etter noen års virke.
Ferdinand Strøm er også stifteren av Doberman-pincher klubben i 1922. Dette var hans egen raseklubb. I 1926 deltok han også i stiftelsen av Oslo Politis Tjenestehundklubb. Han var en person som i aller høyeste grad var sentral i etableringen av hundetjenesten i Norge, selv om han ikke selv var ansatt i Politiet, men hadde sin interesse i praktisk bruk av hund i samfunnets tjeneste.